Alla inlägg den 1 april 2019

Av Rickard Mork - 1 april 2019 11:45

Relationer och sex tema i kulturen genom alla tider I alla tider har det förekommit avbildningar av sex, sexleksaker och kärleksliv i konsten och kulturen. Det gäller bland annat i form av målningar, skulpturer, fotografier, musik, texter och teater. De har funnits i nästintill varje civilisation, så väl antika som moderna. De tidiga kulturerna förknippade ofta sex med övernaturliga krafter, och därför vävdes ofta religion i dessa avbildningar, medan det i moderna tid i ofta är helt fritt från religiösa inslag i dessa. Berömda kulturer som det antika Grekland och Romarriket skapade väldigt mycket dekorationer av erotisk och sexuell natur, och inte sällan i form av att integrera det med de dåtida trossystemen och gudabilder. Även om dessa avbildningar alltid funnits är det i likhet med all annan kultur mycket mer spritt i dagens samhälle, där elektroniska och digitala system gör kulturen mycket lättare att kopiera och duplicera mångdubbelt. I äldre tider kunde därför dessa avbildningar ofta vara
mycket sällsynta, och därmed även värdefulla och något som bara de rika – de som hade råd med handgjorda böcker – kunde ta del av.


Romantiska relationer lyfts fram som ideal Många bedömare pekar på att den moderna populärkulturen lyfter fram romantiska relationer som ett ideal för sexualitet och erotik, men givetvis förekommer även alla andra tänkbara skildringar än i dag i konstnärliga syften. Helt klart är dock att kärlek och relationer är ett mycket centralt tema i musik och film – troligtvis det enskilt allra mest betydelsefulla – och att det lär så fortsätta vara under överskådlig tid framöver i och med dess centrala betydelse i människors liv och den dramaturgiska och konstnärliga potential som finns i starka och svåra känslor.

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards